Σελίδες

30/12/14

Μερικά βιντεάκια για την προπαίδεια

Για να μάθετε την προπαίδεια πρέπει να την λέτε πολλές φορές όπως λέτε ένα ποίημα που θέλετε να μάθετε απ' έξω. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό. Τα βιντεάκια παρακάτω πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν! Δείτε τα!

Προπαίδεια του 2


Προπαίδεια του 3

 Προπαίδεια του 4



 Προπαίδεια του 5



 Προπαίδεια του 6



 Προπαίδεια του 7



 Προπαίδεια του 8



 Προπαίδεια του 9



27/12/14

Πρόταση για ανάγνωση

Βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε από τον υπολογιστή σας με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο είναι:
1) Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;" σε εικονογράφηση Κιάρας Φεντέλε, εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου.

 http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip11/Default.html
 
2) "Μαγεία των Χριστουγέννων" με τη φωνή του ηθοποιού Γιάννη Καλαβριανού εκδόσεις susaeta.

  http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip10/Default.html
 
3) Του Βαγγέλη Τασιόπουλου "Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο του" σε εικονογράφηση Χρήστου Δήμου, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας 

 http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip12/Default.html

20/11/14

Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20η Νοεμβρίου

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 δημιουργήθηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, γι' αυτό και η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.
Για να καταλάβετε σύμβαση είναι μια συμφωνία. Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού είναι η συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη του κόσμου που περιγράφει τα δικαιώματα των παιδιών και πώς αυτά πρέπει να τηρούνται. Περιλαμβάνει 54 άρθρα.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να αναλογιζόμαστε κατά πόσο γίνονται σεβαστά και προστατεύονται αυτά τα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. 


Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της UNICEF εδώ κι εδώ που είναι η παγκόσμια οργάνωση που προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών με τη δράση της.



Δείτε κι αυτό το βίντεο:




18/11/14

Ας μάθουμε την ορθογραφία με διασκεδαστικές δραστηριότητες!


 Fotolia_2707355_Subscription_L


Η εκμάθηση της ορθογραφίας είναι ένας «μπελάς» που οι περισσότεροι μαθητές θα ευχόντουσαν να μην υπήρχε.Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες, διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν και κάντε την ορθογραφία έναν "ευχάριστο μπελά".
1. Αλφαβητική σειρά
Γράφω τις λέξεις βάζοντας τις σε αλφαβητική σειρά.
2. Δύσκολες λέξεις
Διαλέγω μερικές λέξεις που με δυσκολεύουν και τις γράφω. Στη συνέχεια χρωματίζω τα δύσκολα σημεία (π.χ. κλειδί).
3. Ίδια κατάληξη
Γράφω λέξεις από την ορθογραφία μου και για κάθε μια γράφω ακόμη
3-5 λέξεις που να έχουν την ίδια κατάληξη.
4. Οικογένειες λέξεων – παράγωγα
Διαλέγω μερικές λέξεις από την ορθογραφία μου και για κάθε μια γράφω ακόμη 3-5 λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μετά χρωματίζω την ίδια ρίζα τους (π.χ. κλειδί – κλειδώνω, κλειδαράς, κλειδαριά)
5. Αντίθετα – Συνώνυμα
Γράφω μερικές λέξεις και για κάθε μια γράφω την αντίθετη ή/και τη συνώνυμη της (π.χ. άσπρο ≠ μαύρο, άσπρο = λευκό )
6. Συλλαβίζω
Γράφω τις λέξεις χωρίζοντας τις σε συλλαβές (π.χ. κλει – δί ).
7. Φτιάχνω προτάσεις
Με τις λέξεις φτιάχνω δικές μου προτάσεις.
8. Ενικός – πληθυντικός
Αλλάζω την ορθογραφία μου γράφοντας την από τον ενικό αριθμό στον πληθυντικό ή αντίστροφα.
9. Μέρη του λόγου
Γράφω τις λέξεις μου σε στήλες χωρίζοντας τις σε ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα, κτλ. (ανάλογα).
10. Κόβω και κολλώ
Βρίσκω λέξεις της ορθογραφίας μου σε περιοδικά και εφημερίδες, τις κόβω και τις κολλώ.
11. Γίνομαι συγγραφέας
Χρησιμοποιώ όσες περισσότερες λέξεις της ορθογραφίας μπορώ και φτιάχνω μια μικρή μικρή ιστορία, που μπορεί να είναι πραγματική, φανταστική ή ακόμη και ανέκδοτο!!!
12. Γίνομαι ποιητής
Χρησιμοποιώ όσες περισσότερες λέξεις της ορθογραφίας μπορώ και φτιάχνω ένα μικρό ποίημα, ή μικρά δίστιχα .
13. Γίνομαι γελοιογράφος
Φτιάχνω μια γελοιογραφία και γράφω τη λεζάντα με λέξεις της ορθογραφίας μου.
14. Παιχνίδια
Φτιάχνω με τις λέξεις σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, σκάλες, κρεμάλα, αναγραμματισμούς, λείπουν γράμματα και ό,τι άλλο περνά απ’ το μυαλό μου για να παίξω με τους συμμαθητές μου.
15. Ζωγραφιά
Ζωγραφίζω αυτό που λέει η λέξη και γράφω από κάτω τη λέξη. Αν είναι πρόταση ζωγραφίζω τι λέει η πρόταση και γράφω ανάλογα την πρόταση

Πηγή: http://www.infokids.gr

12/11/14

Ποιοι είναι οι e-Τρίτωνες;





Oι e-Τρίτ-ωνες είμαστε τα Τριτ-άκια (μαθητές και μαθήτριες της Γ΄δημοτικού) που μας αρέσει η μυθολογία, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και γενικά οι βουτιές στον ωκεανό της γνώσης!! 
Το όνομά μας το επιλέξαμε, γιατί μας θυμίζει το μυθικό, θαλασσινό θεό Τρίτωνα, αλλά και το κοχύλι τρίτωνα. Το όστρακο αυτό το χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας οι μινωίτες στις θρησκευτικές τους τελετές, αφού βρέθηκε ρυτό σε σχήμα τρίτωνα. Διακοσμούσαν επίσης τα αγγεία τους μ' αυτό  όπως  βλέπουμε στις εικόνες.



Ρυτό σε σχήμα τρίτωνα

Φανταζόμαστε                                                                                                                                                                          
Εμείς φανταζόμαστε τα παιδιά της μινωικής Κρήτης να παίζουν μ΄αυτό φυσώντας το από την κάτω του πλευρά και να βγάζουν ήχους ή να το βάζουν στο αυτί τους και να ακούν τη θάλασσα!!
Με τους άλλους τους τρίτωνες τα αμφίβια,σαν αυτούς που ζουν στη Δρακολίμνη της Πίνδου

 

 δεν έχουμε σχέση. Είναι μια απλή συνωνυμία!!! Λυπούμαστε βέβαια που είναι είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τον Αρκτούρο!

10/11/14

Ποιος ήταν ο Τρίτωνας;


  


   Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια: 


Ο Τρίτων στην ελληνική μυθολογία ήταν θεότητα της θάλασσας που αναφέρεται πρώτα από τον Ησίοδο στη Θεογονία (930-933). Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης που κατοικούσε στο βυθό της θάλασσας στα χρυσά ανάκτορα των γονιών του. Κατά το σώμα ήταν όμοιος με τους άλλους θεούς αλλά από τους γλουτούς και κάτω κατέληγε σε ουρά (Απολλώνιος ο Ρόδιος «Αργοναυτικά» Δ' 1610-1617).
Επειδή οι περί αυτόν παραδόσεις εντοπίζονταν στις ακτές τόυ σημερινού κόλπου της Σύρτης (Λιβύη) φαίνεται πως η λατρεία αυτού μεταφέρθηκε από Έλληνες ναυτικούς εξ Αφρικής προσλαμβάνοντας ανθρωπόμορφη παρουσία. Το όνομά του συνδέθηκε με την Αργοναυτική εκστρατεία όταν το πλοίο Αργώ σφηνώθηκε (προσάραξε) στη Τριτωνίτιδα λίμνη και βοήθησε στην αποκόλληση και έξοδό του στο ανοικτό πέλαγος.
Κατά τις παραδόσεις του Παυσανία («Βοιωτικά» Θ' 20,24,25) ο Τρίτων φονεύθηκε από τον Διόνυσο όταν επιτέθηκε κατά των Ταναγραίων γυναικών που κολυμπούσαν για να «καθαρθούν» προκειμένου να συμμετάσχουν σε όργια Διονυσιακής εορτής. Κατ΄ άλλους ο Τρίτων (ως προσωποποίηση του παλινδρομικού παράκτιου κύματος) άρπαζε κοπάδια ζώων που πλησίαζαν τις ακτές οπότε κάποιος Ταναγραίος βοσκός απέκοψε τον αυχένα του Τρίτωνα την ώρα που εκείνος κοιμόταν (δηλαδή σε κάποια κατάσταση ηρεμίας έφτιαξε κάποιο παράκτιο φράγμα - τοιχίο) ή φονεύθηκε από τον Διόνυσο επειδή συνελήφθη μεθυσμένος.
Ο Παυσανίας τον περιγράφει να φέρει πυκνά βαθυπράσινα μαλλιά (χρώμα ρηχής θάλασσας), με μεγάλο στόμα (μήκος ακτής), μάτια μεγάλα λευκά (παράκτιος αφρός), δάκτυλα και νύχια μεγάλα (τα ίχνη του αποσυρόμενου παράκτιου κύματος επί της ξηράς) και από το στέρνο και κάτω ουρά δελφίνων (ως ορμή που έβγαινε από τη θάλασσα). Άλλοι παρίσταναν αυτόν με δύο ουρές και δύο πόδες ίππου όπως ο Ιχθυοκένταυρος. Άλλοι θεωρούσαν ότι υπήρχαν πολλοί Τρίτωνες οι «Κενταυροτρίτωνες» που σάλπιζαν με κοχύλια την έλευση του Ποσειδώνα ή κατά διαταγή εκείνου την ηρεμία των κυμάτων. Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων δημιούργησε και ερωτικές περιπέτειες αυτών με τις Νηρηίδες όπως οι ακόλουθοι του Πάνα οι Σάτυροι με τις Νύμφες. Ο Τρίτωνας συνδέθηκε επίσης με τον μύθο του Ηρακλή «των χρυσών μήλων των Εσπερίδων» που έπρεπε προηγουμένως να τον καταβάλει ο Ηρακλής. Εξ αυτού και η γλυπτή παράσταση στη ζωοφόρο αρχαίου ναού στην Ακρόπολη (Αθήνα).